Sundhedsblog: Pas på med sukker i kosten

21 september 2019
Astrid Pedersen
Sundhedsblog: Pas på med sukker i kosten

Sukker, som er fælles betegnelsen for en række af kulhydrater indeholdt i kosten, er en af de helt store årsager til den om sig gribende fedme epidemi. De fleste af os ved udmærket, at der ikke er noget sundt ved at fylde sig med slik og kage – eller med hvidt brød og forarbejdede fødevarer, for den sags skyld, idet disse ofte har et højere sukker indhold, end man skulle tro. Sukker er nemlig samtidig en smags forstærker, som gør os ”hooked” på visse grupper af fødevarer. Men hvor meget sukker er der egentlig i vores daglige kost – også selv om vi bestræber os på at leve så sundt og grønt som muligt?

Alle fødevarer indeholder sukker

Hvis du gerne vil leve så sukkerfrit som muligt, skal du være opmærksom på, at selv frugt og grøntsager indeholder sukker. For eksempel svarer sukkerindholdet i et lille glas yoghurt med bær – eksempelvis de lækre hindbær og blåbær – til fire sukkerknalder! Du får således ikke så meget ud af at fravælge croissanten til fordel for yoghurt, når du bestiller brunch. Og vidste du, at en ellers så sund frugt som banan også indeholder hvad der svarer til fire sukkerknalder i rent frugtsukker?

Til sammenligning indeholder en tilsvarende portion broccoli kun en halv sukkerknald. Hvis du skal have en sukkerfri snack, er det altså bedre at gumle en stilk broccoli end at inhalere en banan.

Hvad sker der, hvis jeg får for meget sukker?

Hvis dit indtag af sukker i på daglig basis er for højt i forhold til den anbefalede mængde, kan det udmønte sig i træthed, koncentrations besvær, og humør svingninger. Dette skyldes, at du får vænnet kroppen til det høje sukker indtag. Og sukker i sig selv er ikke nok til at holde blodsukkeret på et stabilt niveau, så det vil køre op og ned, som en rutsjebane og påvirke sin psyke. Du bør derfor holde godt øje med dit indtag af sukker i hverdagen