Er det sundt at drikke mælk?

26 april 2019
Emilie Jacobsen
Er det sundt at drikke mælk?

Der bliver jævnligt pustet liv i debatten om, hvorvidt det nu også er sundt at drikke mælk eller ej. For det er jo koens mælk, der egentlig er beregnet til kalven, som vi drikker, og er det overhovedet noget, der er godt for os, når den indeholder masser af proteiner, der skal få kalven til at vokse? Samtidig anbefaler Sundhedsstyrelsen, at vi drikker mælk eller spiser mælkeprodukter hver dag, og så er det svært at vide, hvad du skal tro. 

I følge en gennemgang af forskellige undersøgelser, som forskere har foretaget for DR, er det da også overordentligt svært at sige noget om, om mælk egentlig er godt for os eller ej. Når vi er børn og i voksealderen, er det vigtigt, at vi får meget kalk til at danne vores knogler. Der viser undersøgelser, at mælk er en virkelig god kilde til kalk, og at personer, der har drukket mælk som børn, har mindre risiko for at få knogleskørhed som voksne. Det er dog bare ikke muligt at påvise, at voksne, der drikker mælk, mindsker deres risiko for at få knogleskørhed. 

Samtidig kan du dog sagtens leve et sundt liv uden mælk – og mange er jo nødt til at gøre det, fordi de kan tåle mælk, eller fordi de ikke vil drikke det af etiske årsager, fordi de er veganere. I det tilfælde er det dog vigtigt, at du er opmærksom på, om du får nok B12 vitamin. Det findes blandt andet i mælk, og det er ikke noget, som du behøver at tænke over, når du spiser mælkeprodukter. 

Når du ikke spiser mælkeprodukter, er det dog overordentligt vigtigt – og specielt hvis dine børn ikke gør det. Undersøgelser viser nemlig, at børns hjerner kan tage skade, hvis de ikke får nok B12 vitamin. Det siger noget om, hvor vigtigt vitaminet er.