Få et tillidsfuldt forhold til en børnetandlæge

16 november 2021
Anders Lundtang Hansen

editorial

En børnetandlæge har jo netop specialiseret sig i at tage styr på de små størrelser, når de skal til tandlæge.

Og der sker jo meget med ens tænder i det små aldre, hvor man mister mælketænderne og får de blivende tænder.

Munden retter sig til, og tænderne kommer ud, men det er ikke alle, der måske kommer ud flot nok, så man skal rette tænderne til med en bøjle; eller måske er man bare født med skæve tænder og skal have dem rettet til.

Nogle gange er det kosmetisk, mens det andre gange vitterligt er nødvendigt at få ordnet tænderne.

Men måske er der faktisk ikke andet for, end at man må hen at fjerne nogle af tænderne, fordi det er den letteste løsning, og så slipper man også for den bøjle.

Men det er jo aldrig en sjov oplevelse at skulle have trukket tænder ud med videre, så det er vigtigt, at man får opbygget et godt forhold til den her tandlæge.

image

Skab en god forbindelse til den børnetandlæge

Vi voksne ved jo som regel godt, om der er tale om rensning af tænderne, en udtrækning eller måske et operationelt indgreb.

Det er ikke det sjoveste i verden, men for langt de fleste af os handler det mere om lommesmerterne, end vi egentlig tænker over selve oplevelsen – den skal man bare igennem med eller uden bedøvelse.

Men det kan jo føles lidt som et overgreb, som man ligger der bagoverbøjet og skal have remedier ind i munden, som der larmer, og det er fremmede mennesker, der stå bøjer ind over en.

Derfor er det vigtigt, at man får opbygget et tillidsfuldt forhold til ens tandlæge her, så man allerede fra spæd får en oplevelse, at der ikke er noget at være bange for her.

Dette er med til at gøre, at man er mere tilbøjelig til at gå til tandlæge, når man bliver ældre.