Hvad laver en tandtekniker?

03 februar 2022
Steffen Petersen

editorial

Har du hørt om en tandtekniker før? Du kender naturligvis til den normale tandlæge, som de fleste af os går til, når vi skal have vores tænder undersøgt. Men der findes nemlig grene indenfor tandplejen, hvor nogle uddanner sig som tandteknikere. Hvad en tandtekniker laver og kan hjælpe dig med, vil vi komme omkring i dette indlæg.

 

tandtekniker

 

Hvad laver en tandtekniker?

En tandtekniker er ansvarlig for at fremstille tandproteser og tandapparater, f.eks. proteser, kroner og tandbøjler. De arbejder med en række forskellige materialer, herunder plast og porcelæn, for at skabe produkter, der ser naturlige ud og fungerer korrekt. Tandteknikere skal være dygtige til deres fag for at kunne skabe produkter, der både er æstetisk tiltalende og funktionelle.

De skal også være i stand til at arbejde godt sammen med patienterne for at sikre, at de er tilfredse med det endelige produkt. Resultatet skal gerne være så naturligt som muligt, så du skal finde en erfaren tandtekniker, der har forstand på det, de laver.

 

Hvad kan en tandtekniker gøre for dig?

Som nævnt foroven så sørger en tandtekniker for at udarbejde tandproteser, bølger og bideskinner til dig. Hos nogle tandlæger kan der være en tandtekniker i huset, hvor os andre skal du opsøge en tandtekniker separat.

Hvis din tandlæge vurderer, at du skal have lavet en protese, vil han/hun henvise dig til en tandtekniker. Eller tandlægen vil lave selve målene for tandteknikeren, hvor det så er tandteknikeren opgave at fremstille det korrekt til dig.

 

Hvordan finder du en tandtekniker?

Der er tandklinikker, der udelukkende består af tandteknikere. Men hos større tandlægehuse kan du også finde en dediceret tandtekniker. Hvis du er på udkig efter en tandtekniker, så kan du først og fremmest prøve at søge på internettet.

Skriv eventuelt tandtekniker i Farum på Google, hvis det er der, du kommer fra og se hvilke muligheder ud har. Ellers kan du også forhøre dig hos din tandlæge, om de kan anbefale en dygtig tandtekniker til dig.