Hvordan ved du, om du har brug for psykoterapi?

30 december 2018
Lykke Holzmann Søby
Hvordan ved du, om du har brug for psykoterapi?

Selvom du måske godt ved at psykoterapi kan hjælpe med livets problemer, kan det nogle gange være svært at søge hjælp eller endda at erkende, når det er tid til at tale med en professionel.

En vigtig ting at huske er, at jo hurtigere du søger hjælp, jo hurtigere vil du begynde at opleve at du får det bedre. I stedet for at vente, indtil dine symptomer er kommet helt ud af kontrol, bør du overveje at få hjælp, lige så snart du erkender at du har et problem.

Nogle af de første tegn på at det kan er på tide at besøge en psykoterapeut, kan være:

– Hvis du føler at det problem, du har i dit liv forstyrrer en række vigtige områder, herunder din uddannelse, arbejde og relationer til andre mennesker, kan det være at det er på tide at du undersøger om psykoterapi kan hjælpe.

– Hvis du er afhængig af usunde eller farlige håndteringsmekanismer. Eller hvis du opdager at du pludselig i højere grad end før ryger, drikker, overspiser eller lader dine frustrationer gå ud over andre, kan psykoterapi hjælpe dig med at finde sundere og mere gavnlige overlevelsesstrategier.

– Hvis venner og familie er bekymrede over om du har det godt. Eller hvis du har nået et punkt, hvor andre mennesker er bekymrede for dit følelsesmæssige helbred, så kan det ligeledes være på tide at se, om psykoterapi kan forbedre din psykologiske tilstand.

– Hvis intet af det du har prøvet hidtil har hjulpet. Eller hvis du har læst selvhjælpsbøger i spandevis, udforsket teknikker du har læst om online, eller endda forsøgt at ignorere problemet, men det synes bare at forblive det samme eller endda blive værre. Så bør du også overveje at se en psykoterapeut, som for eksempel https://marchella.dk/

Det er vigtigt at huske på, at du ikke behøver at vente, indtil dine problemer er så overvældende, at du ikke længere kan komme ud af problemerne. Hjælp er tilgængelig, og jo hurtigere du får det, jo hurtigere kommer du tilbage på rette vej til et sundere og lykkeligere liv.