Læs mere om stress på sundhedsblog

11 juli 2019
Astrid Pedersen
Læs mere om stress på sundhedsblog

Befinder du dig konstant i midten af en travl og stresset hverdag – eventuelt som småbørns forælder med fuldtids job? Går du meget op i, at alting skal være perfekt, og lever du i en permanent angst for ikke at slå til? Er du efterhånden vant til at sætte andres behov før dine egne – og kan du efterhånden ikke selv identificere dine egne ønsker og værdier længere? Så er det på tide, at du tager din livsstil op til revision.

Din livsstil kan gøre dig syg

Når du ikke længere kan mærke dig selv, befinder du dig nærmest i frit fald over afgrunden. Du mærker endnu ikke noget, men det kan godt gå hen og blive en rigtig hård landing, hvis du ikke når at udløse faldskærmen i tide. En stress reaktion kan komme som lyn fra en klar himmel – eller, sådan føles det i hvert fald. I realiteten har den nok været længe undervejs, men du har ikke mærket den, fordi du i så lang tid har været ude af kontakt med din krop og dit sind.

Er du først ramt af en stress sygdom, kan det godt være rigtig svært at komme tilbage til livet. Stress er kroppens eget forsvars system, som skal sikre, at vi er i stand til at flygte eller kæmpe i forbindelse med en overhængende fare. Kropslige funktioner, som er sekundære i forhold til disse manøvrer, sættes på stand by, for eksempel fordøjelsen.

Derfor rammes mennesker, som lider af kronisk stress, ofte af problemer relateret til fordøjelsen, hvilket igen kompromitterer immun forsvaret. Og når både krop og sjæl således er lagt ned af diverse dårligdomme, bliver vejen tilbage til en fungerende tilværelse lang og hård. Derfor bør du i tide sørge for at sige fra, således at din livsstil ikke giver dig stress. Du bør geare ned, og eventuelt søge professionel hjælp. Stress kan ramme alle – også dig.