Læs om sundhed på din sundhedsblog

27 juli 2019
Astrid Pedersen
Læs om sundhed på din sundhedsblog

De fleste af os kender værdien af at leve sundt – og de nærmest evangeliske og universelle leveregler, som en sund livsstil ifølge eksperterne fordrer. Ikke for meget hvidt brød eller rødt kød, mindst 600 gram grøntsager om dagen, nul sukker og motion på daglig basis.

Vi lærer fra barnsben, at der findes noget som hedder en ideal vægt, og at det er vigtigt at holde sig inden for bestemte rammer hvad angår ernæring, så man ikke går hen og bliver overvægtig. Hele vores vestlige tilgang til sundhed bygger på en protestantisk moral tankegang, hvor afsavn og selvbeherskelse er bærende elementer.

Dette medfører samtidig, at de, som ikke holder sig inden for de opsatte rammer, risikerer at blive nedvurderet og udskammet – for eksempel de overvægtige.

En sund tankegang er nøglen til et sundt liv

Til gengæld medfører den asketiske livsstil dårligdomme, som er helt ovre i den anden grøft. Inden for de seneste årtier er lidelser som anoreksi (spisevægring), ortoreksi (sygelig optagethed af fødevare indtag) og trænings afhængighed blevet mere fremherskende i det vestlige sundhedsbillede.

Faktisk er der rigtig mange mennesker, som har en decideret usund tilgang til det at leve sundt og korrekt. Den ”sunde” livsstil bliver til en besættelse af selv regulering og kontrol. Og dette er så langt fra sundt eller helsebringende.

Nøglen til et sundt og glædesfyldt liv er tvært imod at give sig selv lov. Til at spise, hvad man synes smager godt – i moderationer. Til at forkæle sin krop med træning – ikke som en sur pligt, men fordi det er sjovt. For eksempel dans, ridning eller svømning, alt efter hvad man kan lide. Og selvfølgelig til at nyde livet, selv om der måske sidder en delle på maven, eller lårene er blevet lidt brede.

Du kan læse mere om krop, sind og sundhed på din sundhedsblog.