Læs om vegetarisk livsstil på din sundhedsblog

26 september 2019
admin

Ønsker du at leve vegetarisk – men har du svært ved at komme i gang? Er der mange spørgsmål, som trænger sig på, og som du ønsker at få besvaret inden du overgiver dig til den vegetariske livsstil? Så læs med her, og få svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål om vegetarisk kost.

Får jeg nok protein, hvis jeg lever vegetarisk?

Der er ingen tvivl om, at grøntsager, frugt og fuldkorns produkter er sunde og nærende. Men da vi i den vestlige verden får dækket størstedelen af vort protein behov via animalske produkter så som kød, mælk og æg, kan det godt være risikabelt at gå 100% all in på vegetarkost – i hvert fald hvis man ikke er helt sikker på hvad man laver.

Vi har brug for protein i kosten, og derfor anbefales det, at du vælger ”light” udgaven af den vegetariske livsstil førend du går videre med projektet. Det vil sige, at du fortrinsvis spiser grøntsager, men supplerer med eksempelvis æg, fisk, ost og andre mælkeprodukter, for på den måde at være sikret de nødvendige proteiner.

Som du bliver mere sikker – og lærer din krops reaktioner på den vegetariske kost at kende – kan du gå over til at få dine proteiner fra korn produkter, sojaprodukter (for eksempel tofu), bønner, linser, nødder, kikærter, ærter og majs. Du kan også supplere med protein pulver i perioder, især hvis du træner meget.

Får jeg de nødvendige vitaminer og mineraler?

Når du dropper kød og eventuelt andre animalsk baserede fødevarer i din kost, skal du være særligt opmærksom på at få dækket dit behov for jern og B12 vitamin samt kalk, som vi primært får fra mælkeprodukter. Du kan sammensætte kosten således, at du får kalk fra havre, nødder og grønne grøntsager som grønkål og spinat, og jern fra brød, korn, frugt, sojabønner, kikærter, hvide bønner samt mandler og visse nødder. B12 vitamin er du nødt til at tage som separat kost tilskud.