Man skal lære at leve med en tandbøjle

26 december 2022
Anders Hansen

editorial

Hvis du har en tandbøjle, kan det tage lidt tid at vænne dig til den. En tandbøjle består normalt af metalbøjler, som holdes på plads med ledninger og elastikker. Det kan være ubehageligt for nogle mennesker at fastgøre bøjlen, men når du først har vænnet dig til at bære den, bør du opdage, at ubehaget aftager med tiden.

Når du bærer en bøjle, kan dine tænder føles ømme eller følsomme, da trykket fra trådene fordeles over dine tænder og tandkød. Hvis du har et elastikbånd, der forårsager smerte eller ubehag, er det ligeledes vigtigt, at du taler med din ortodontister om at fjerne det.

Selv om tandbøjler er en af de mest almindelige løsninger til at rette tænder, er der også andre muligheder, der er til rådighed for dig. Invisalign er f.eks. en række klare plastbøjler, som kan justeres hjemme i stedet for på kontoret. Der findes også andre metoder såsom keramiske bøjler eller lingualbøjler til at rette tænderne op uden de afslørende tegn fra traditionelle metalbøjler.

Uanset hvilken mulighed du vælger, kræver det tid og tålmodighed at lære at leve med en tandbøjle. Med den rette pleje og vedligeholdelse vil de dog i sidste ende få dig på vej til at få et smukt smil.

Tandbøjle

Kan det blive nødvendigt at afbryde en behandling med en tandbøjle?

Det er vigtigt at følge den behandlingsplan, som din ortodontister har udarbejdet, da det kan være svært eller umuligt at afbryde den, når først den er startet. Afhængigt af den type bøjle, du har valgt, og hvor alvorlige dine tandproblemer er, kan det tage fra seks måneder til to år at gennemføre hele behandlingsforløbet.

Hvis du på noget tidspunkt under behandlingen føler smerter eller ubehag, skal du sørge for at tale med din ortodontister om mulige løsninger. Det er også vigtigt at overholde regelmæssig hygiejne, f.eks. at børste to gange om dagen og bruge tandtråd dagligt for at sikre, at dine tænder forbliver sunde under hele tandbøjlebehandlingen.

Ved at følge disse trin burde du med tiden kunne vænne dig til at bære en tandbøjle.