Sandheden om salt

06 maj 2019
Emilie Jacobsen
Sandheden om salt

Du har sikkert hørt, at du burde skrue ned for dit indtag af salt. At det simpelthen ikke er sundt for dig, hvis du spiser for meget. Men hvorfor er det egentlig, at det er sådan? Og hvor meget salt må du egentlig spise? Få svaret her. 

Salt er vigtigt for, at vores krop kan fungere optimalt. Saltet hjælper kroppen med at regulere væskebalancen, hvilket er afgørende. Det er også derfor, at det er godt, at du spiser mere salt mad, når det er varmt, og du sveder meget. 

Men hvis du spiser for meget salt, og der bliver holdt for meget væske tilbage i din krop, gør det, at der kommer til at være for meget væske i dine blodårer. Det betyder, at dit blodtryk kommer til at stige. Når det gennem længere tid har været sådan, øger det din risiko for hjerte-kar-sygdomme betydeligt. 

Du bør ikke spise mere end 5-6 gram salt om dagen. De fleste danskeres forbrug ligger dog på 7-8 gram om dagen. De 2-3 ekstra gram kan virke ret betydningsløse, men det er faktisk dem, der er med til at gøre hele forskellen. Hvis alle danskere spiste tre gram salt mindre, ville vi nemlig se langt færre tilfælde af hjerte-kar-sygdomme og forhøjet blodtryk. 

Reelt kan du faktisk nøjes med kun at spise 1,5 gram salt om dagen, hvis du vil holde din væskebalance stabil og have en sund krop. Men du må altså spise op til 5-6 gram salt, hvis du ønsker det. 

Måske tror du ikke, at du spiser så meget salt: Du er jo ikke en af dem, der kommer ekstra salt på maden. Undersøgelser viser dog, at 70 % af den salt, som vi spiser, kommer fra forarbejdet mad. Derfor kan du sagtens komme til at spise for meget salt, selvom du ikke bruger saltbøssen så meget.