Tips til sund fordøjelse på din sundhedsblog

04 september 2019
Astrid Pedersen
Tips til sund fordøjelse på din sundhedsblog

Iden for de seneste år er der kommet fokus på tarmene og resten af fordøjelsessystemet, når talen falder på alt fra psykiske lidelser til problemer med immun forsvaret. Indvoldene har hidtil været oversete organer – og det er rigtig sund. For tarmene spiller en central rolle i forhold til vores generelle sundhed og velvære. Tænk blot på hvor ubehageligt det er at have diarre eller forstoppelse, eller hvordan mavesmerter kan ødelægge en hel dag.

På en måde kan man sige, at vi ikke lægger så meget mærke til fordøjelsen, når den fungerer som den skal. Men der er mange gode grunde til at vi burde have mere fokus på tarmfunktionen i det daglige. Her under kan du læse mere om, hvordan du på daglig basis – og med et minimum af anstrengelse – kan hjælpe din fordøjelse på vej.

Masser af vand

Af og til glemmer vi at drikke vand – måske fordi vi har travlt. Men det er vigtigt at få rigeligt med vand fordelt over hele dagen. Du bør som minimum drikke et glas vand i timen – vandet kan erstattes med grøntsagsjuice eller urtete, men ikke med sort te, kaffe eller sodavand.

Godt med sunde olier

Ud over at være gode for huden og for hjernen, er de umættede fedtstoffer også med til at ”smøre” tarmene – for en lettere afføring og passage. Nødder og kerner, fede fisk som laks, makrel og sild samt avokado er gode kilder til dette fedt. Og du kan med fordel supplere med en spiseskefuld hørfrø olie hver morgen.

Få de rette vitaminer og mineraler

Selv om du kan købe kost tilskud som piller, er det bedst at få de rette næringsstoffer direkte gennem kosten. Du bør sørge for at spise varieret, og få masser af kål og andre grøntsager samt frugt og bær i forskellige farver til hverdag. Og hvis du supplerer med ekstra magnesium, kan du holde din fordøjelse fint ved lige.